Direktlänk till inlägg 5 juli 2010
Idag har vi bakat
Min pappas mormor Helga bakade dessa sockerringar. När vi kom hem till henne plockade hon fram dem från en plåt i underugnen, där de förvarades för att hålla sig spröda och fina. Vid något tillfälle frågade jag henne efter receptet, och det fanns ju givetvis inget, man tar ju "lite smör och lite mjöl och lite till tills degen är bra". Hemligheten till de perfekta ringarna är enligt Helga RIKTIGT smör och att inte ha i några konstigheter alls. Ungefär de här proportionerna fick jag:
1 kaffekopp (ca 1,5 dl)
300 g smör (inte margarin - riktigt SMÖR)
50g jäst
"lagom mycket" mjöl
pärlsocker
Lös jästen i vattnet. ha i det rumsvarma smöret och tillsätt mjöl tills degen släpper från kanterna och känns smidig. Forma degen till ringar som vänds i pärlsocker. Jäs 30 min på plåt. Grädda i 20 min i 175 grader och när alla plåtar är klara ställer du in alla ringarna i 50-75 grader i minst en timma för eftertorkning.
Idas förkläde är egenproduktion. Samma linnetyg och elefanttyg som till tunikan jag bloggat om. Mönstret kommer också från mammas mönsterlåda från 70-talet, en enkel trä-på-modell som knäpps med en knapp i nacken.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 |
||||||
5 | 6 | 7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 | 14 | 15 | 16 |
17 |
18 |
|||
19 | 20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 | ||||
|